15. novembra 2013 smo obeležili dan slovenske hrane in drugič sodelovali v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki zagotavlja brezplačen zajtrk za otroke v vrtcih in osnovnih šolah. Otroci so dobili kruh, maslo, med, mleko in jabolko iz domače pridelave. Dan je bil tudi sicer namenjen poudarjanju pomena zdrave in domače prehrane.
V projektu sodelujejo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Ministrstvo za zdravje, Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij, Inštitut Republike Slovenije za varovanje zdravja in Zavod Republike Slovenije za šolstvo. “Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z emabalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.” (vir: http://tradicionalni-zajtrk.si/)
Pripravila: Martina Kenda, pomočnica ravnateljice za vrtec