V pozno popoldanskih urah je prispela okrožnica o zaprtju vrtca in organizaciji nujnega varstva. Vlada RS je dne 28. 3. 2021 zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni Covid-19 sprejela nove odloke o začasni prepovedi zbiranja ljudi. V četrtek, 1. 4. 2021, se zaradi prepovedi zbiranja ljudi začasno preneha izvajati vzgojno-izobraževalno delo v vrtcih.

Za starše, ki varstvo nujno potrebujejo, je določena izjema od zaprtja vrtcev in v skladu s tem v  centralni enoti Vrtca Kobarid organiziramo delovanje vrtca v minimalnem obsegu- nujno varstvo.

Nujno varstvo se organizira za otroke, katerih oba starša ali eden od staršev, ki je samohranilec, sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, določenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi (Uradni list RS, št. 75/17), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, Policiji in v poklicnih gasilskih enotah. Odlok določa, da se zaposlitev staršev ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca (drugi odstavek 2. člena), kar pomeni, da morajo starši (oba starša ali eden od staršev, ki je samohranilec) vrtcu predložiti ustrezno potrdilo o zaposlitvi.

V času zaprtja vrtcev oziroma ko vrtci zagotavljajo samo nujno varstvo, so starši, katerih otroci vrtca ne bodo obiskovali, plačila oproščeni. Koriščenje nujnega varstva je za starše plačljivo.

Prosim, da mi vašo potrebo po nujnem varstvu sporočite preko elektronske pošte (čim prej, najkasneje pa do srede zjutraj) in v sporočilu prosim napišite tudi uro prihoda in odhoda otroka (vrtec@os-kobarid.si) in priložite zgoraj omenjena potrdila. Žal prejšnja potrdila za nujno varstvo niso dovolj, ker je MIZŠ tokrat priložilo nov obrazec.

Po navodilih NIJZ naj bodo otroci, ki bodo v tem času v vrtcu, brez znakov okužbe dihal (nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana temperatura, izguba/sprememba vonja ali okusa…). Prav tako naj v vrtec ne prihajajo, če živijo z osebo, ki ima simptome oz. znake, ki so pripisljivi bolezni covid-19, ali če živijo z osebo, ki je v izolaciji zaradi bolezni covid-19.

V upanju, da se stanje kmalu spet umiri in da se nato lahko vrnemo v vrtec v polnem številu, vas lepo pozdravljam,

Urška Mlekuž Vončina, vodja vrtca

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)